Kuorinta?

Kuorinta tuo paljon puhuttu, puolesta ja vastaan, ihohoidollinen toimenpide. Tällä kertaa kerron oman mielipiteeni asiasta.

Aloitetaan siitä millainen iho on ja mitä sille tapahtuu kun päätät kuoria sen. Ihon pinta on keratiinisoituneita ihosoluja jotka ovat aloittaneet matkansa tyvisolukerroksesta josta ne matkaavat kohti ihon pintaa pikkuhiljaa keratiinisoituen. Keratinisoitumisessa solu täyttyy keratiinista ja muuttuu lituskaisemmaksi, näin se pystyy tehokkaammin suojaamaan meitä ulkoisilta tekijöiltä saavuttaessaan ihon pinnan. Solujen välissä on rasvaaineita jotka pitävät solut kiinnitoisissaan. Tämä panssarimainen kerros suojaa meitä ulkoisilta tekijöiltä kuten auringonvalolta, vedeltä, ilman saasteilta, ilmalta itseltään, ihonhoito tuotteilta, bakteereilta, lialta. Joten näin ollen tulee mieleen miksi ihmeessä kuorisin tuota solukerrosta pois?

Siitä pääsemmekin miettimään mitä tapahtuu jos jokin asia tuossa solukerroksessa häiriintyy. Esim jos iholla ei ole vesikosteutta alkavat ihosolut kuoriutua kuivuuttaan pois ennen aikojaan, tai jopa olla niin läpäisemättömiä ettei voiteet pääse pintaa yhtään syvemmälle auttamaan ihoa. Joskus iho voi olla niin rasvainen ja tuottaa talia turhankin paljon, tällöin iholle muodostuu kyllä aika tehokas suoja kosteuden haihtumiselta, mutta usein se tuo mukanaan muun laisia iho ongelmia kuten finnejä ja sameaa ihoa, mutta myös oivaa kasvualustaa bakteereille. Eli silloin kun iho toimii juuri niin kuin sen pitää ja se pidetään puhtaana ja suojattuna kuorintaakaan ei välttämättä tarvita.

Mutta miksi silti suosittelen kuorimaan ihoa jos kärsit iho ongelmista? Kuorinta kirkastaa ihoa, poistaa sieltä ylimääräisiä rasva aineita, pehmittää, heleyttää, auttaa hoitavien aineiden imeytymistä, auttaa kasvavia ihokarvoja läpäisemään ihon pinnan, poistaa bakteereja (valitettavsti myös hyviä), syväpuhdistaa, nopeuttaa ihon uusiutumis prosessia, poistaa ilmansaasteita, auttaa poistamaan kosmetiikka tuotteita joita on vaikea vain pestä pois, itsepintaista likaa yms lista on aika pitkä. Kaikkihan meistä haluaa sen heleän ja kuulaan ihon ja kuorinta on siihen ratkaisu kun sen tekee oikein.

Pää sääntönä voidaan pitää, ettei herkkää ohutta ihoa tule kuoria lähes koskaan, tai jos kuoritaan niin kevyesti ei rakeellisilla tuotteilla. Kuiva iho, joka kaipaa ihon pinnalta juuri kuivuneiden ihosolujen poistoa, noin kahden viikoon välein, muistaen että kuorinta heikentää ihon suojaa. Normaalin ihon voi kuoria kerran viikossa, mutta mieti aina miksi kuorit ja mitä haluat sillä savuttaa. Rasvaisen ihon voi kuoria useammankin kerran viikossa jos kokee siitä olevan apua talin erityksen vähentämiseen. Nämä ohje säännöt sopivat hyvin kasvojen ihoalueen hoidossa, jos et ole varma omasta kuorinnan tarpeestasi kysy ihmeessä mielipidettäni käyntisi yhteydessä.

Vartalon ihoa voi kuoria taas esim kuiva harjaamalla kevyesti jopa jokapäivä, tässä kannattaa olla tarkka jos iho alkaa ärtyä älä kuori. Jotkut taas eivät tarvitse vartalon iholla kuorintaa ollenkaan. Jos kärsit esim sisään kasvaneista karvoista ja muista iho ongelmista vartalolla kokeile kuiva harjausta parikertaa viikossa.

Milloin en suosittele kuorintaa? Jos iho on tulehtunut älä kuori, pahimmillaan levität tulehdusta vain muuallekkin ihoon. Myöskään jos kärsit atopiasta kuorintaa ei kannata tehdä ainakaan usein, ainoastaan täsmä iskuina ja jatkohoito suunnitelmalla. Couperosa ihoa kannattaa kuoria vain harkiten. Jos kärsit jostain ihosairaudesta kannattaa aina kysyä asiasta ensin hoitavalta taholta.

Millä ihoa olisi hyvä kuoria ja mitä eroa eri kuorinta tuotteilla ja tavoilla on? Jo periaatteessa pesusienellä tai kintaalla pesu on ihon kuorimista, mikä tahansa mikä irroittaa ihon pintasolukkoa on kuorintaa. Eli esim vartalolla kuivaharjaus on tehokas keino, ihosolujen irroittamisen lisäksi kuivaharjaus stimuloi ihoa ja lisää verenkieroa. Kahvikuorinta on myös aika ihana kokemus iholla, käytetyt kahvinpurut joihin sekoitat jotain mieleistäsi öljyä ja suihkuun hieromaan tuote iholle.

Kasvojen kuorinnassa kannattaa ensin miettiä valitakko rakeellinen vai rakeeton kuorinta. Rakeellinen kuorinta irroittaa mekaanisesti hankaamalla ihosta kuollutta ihosolukkoa ja likaa. Tämä ei sovi kaikille iholle ja voi ärsyttää sitä. Mutta jos esim kärsit rasvoittuvasta paksusta ihosta rakeinen kuorinta on hyvä valinta. Huomioithan ettei kuorinta rae tiedä kuinka paljon ihoa voi kuoria vaan kuinka kauan ja kuinka voimakkaasti tuotetta hierot ihoon määrittää kuinka paljon tuote kuorii.

Rakeettomilla kuorinnoilla tarkoitetaan entsymaattisia tai hapolla toimivia kuorintoja. Nämä tuotteet pehmittävät ihon pintaa kemiaalisesti ja näin iroittavat kuollutta pintasolukkoa esim. erilaiset hedelmähapot, entsymaattiset yhdisteet, kasvipohjaiset surfaktantit. Tuotteet ievät hankaa ihoa jolloin ihoärsytys on vähäisempää. Valitse tämän tyyppinen tuote kun ihosi on herkkä tai kuiva. Tosiaan niin kuin rakeisetkin kuorinnat ei ihoa pehmittävätkään tuotteet tiedä paljon niiden ihonpintaa tulee kuoria, joten noudata käyttöohjeita. Jos koet kuorinnasta iho ärsytystä kyseinen tuote on liian vahva sinulle. Jokainen iho on yksilö ja kaikki ei toimi kaikilla.

On olemassa happokuorinta tuotteita jotka tulee jättää ihoon esim yön ajaksi, nämä sopivat ihon epäpuhtauksista kärsiville. Näiden kohdalla on hyvä muistaa ettei kyseisen kuoritun alueen tule olla auringossa kuorinta aineet kasvoilla tai sen jälkeen. Ja muutenkin tämän tyyppiset tuotteet heikentävät ihon omaa suojaa huomattavasti pidemmänkin aikaa, joten aurinko suoja ja hyvä kosteutus ovat välttämättömiä.

Hoitolalla on tällä hetkellä hyllyssä kahta erilaista kuorinta tuotetta, rakeellista ja rakeetonta. Kysy ihmeessä kumpi sinun ihollesi olisi toimivin.

Viimeisenä vielä muistutan, tee aina suunnitelma miksi kuorit ja miten hoidat ihon heikentynyttä suojaa sen jälkeen. Vinkkinä kasvoille kunnon kuorinta ja ihotyypille sopiva kangasnaamio 15min sen jälkeen niin johan on ihanan tuntuinen iho.

 

Hoitolalla on tarjolla myös ihoa kuorivia palveluja kasvohoidoissa, jos koet ihosi olevat buustauksen tarpeessa varaa kalenterista laitekasvohoito ja sopivin katsotaan paikan päällä, katsotaan yhdessä tarpeitasi vastaava hoito.

Tervetuloa myös hoitolalle.