Aurinkosuojat

Kevät kolkuttelee ovelle ja valon määrä tuo mukanaan lisää energiaa. Valo käynnistää myös ihon oma D-vitamiinin tuotannon ja tuo helpotusta osan iho ongelmiin. Kuitenkin jo nyt on hyvä miettiä UV säteilyn tekemiä tuhoja ihossamme, eli muistetaan aurinkosuoja.

Tässä blogissa käsittelen aurinkosuojia millaisia niitä on ja mikä niistä voisi toimia sinulle.

Ensinnäkin aurinkosuojavoiteita on erilaisia, ja voiteessa olevasta suojaavasta ainesosasta tai osista riippuu mihin ihokerrokseen suoja syntyy.

Miksi sitten tulisi käyttää aurinko suojaa?
Aurinko on yksi pahimpia ihoamme vanhentavia tekijöitä. Auringon tuhot voidaan nähdä joissain tapauksissa vasta vuosien jälkeen.
Maksaläiskät, ihon vahamaisuus, epätasainen pigmentti jopa laajentuneet ihohuokoset kertovat aurinko vaurioista.
Mutta vielä vanhenemista pahempana asiana pidän ihosyövän riskiä minkä UV säteet tuovat.

Aurinkosuojat voidaan jakaa karkeasti fysikaalisiin ja kemiallisiin suojiin. Kemiallinen aurinkosuoja imeytyy ihoon, on usein huomaamaton ja kevyt käyttää, siksi se onkin eniten myytyjä ja käytettyjä suojia aurinkosuojakosmetiikassa.
Kemiallinen suoja imeytyy ihon suojaten siellä tyvisolukerrosta vaurioita. Se imee itseensä UV säteet ja muuttaa ne lämmöksi.

Fysikaalinen aurinkosuoja taas ei imeydy ihoon. Toiselta nimeltään se on mineraaliaurinko suoja, joten usein tämän tyyppisten tuotteiden incistä löytyy sanoja mineraali, sinkkioksidi tai titaanioksidi.
Fysikaalisen suojan hyöty on ettei se imeydy ihon sisälle vaan jää pintaan jolloin se suojaa myös jo keratiinisoitunutta ylintä ihon pintakerrosta. Tällöin se on hyvä valinta jos iho on herkkä tai esim lapsille.

Kumpi suoja sitten kannattaa valita?
Tämä riippuu ihan omasta mieltymyksestä, mielestäni kumpikin on hyviä ja niiden yhdistelmä vielä parempi. Valitse suoja tuotteesi sen mukaan mikä sinusta tuntuu parhaimmalle ihollasi.

Sitten ne kertoimet eli SPF merkintä pakkauksessa. SPF merkintä kertoo karkeasti kuinka kauan voit olla auringossa palamatta.
Eli karkea laskukaava on jos ihosi palaa 5min spf30 kertoimella periaatteessa voit olla auringossa 2,5 tuntia. Suojan kestoa voi pidentää levittämällä tuotetta useamman kerran päivän aikana.

SPF merkinnät voidaan jakaa kolmeen katekoriaan. Spf50, spf30 ja spf20-15.
SPF50 sopii lapsille, herkästi palaville ei lähes ollenkaan ruskettuville henkilöille.
SPF 30 palamiseen taipuville heikosti ruskettuville tai hitaasti ruskettuville henkilöille.
SPF20-15 hyvin ruskettuville harvoin palaville, jo ennestään hieman tummemman ihon sävyn omaaville.

Käsitellään vielä kolmas vaihtoehto, eli vaatteet ja varjossa oleilu. UV säteily voi olla niin voimakasta joinain vuoden aikoina ettei varjossa oleilu tai kevyt vaate suojakaan sitä estä. Tämä on kuitenkin suositeltavaa niille henkilöille jotka eivät kestä aurinkoa lähes ollenkaan, aurinkosuojan lisäksi.

Eli muistakaa laittaa aurinkosuojatuotteenne kuntoon ja ajan tasalle, kaikella kosmetiikalla on parasta ennen päiväys. Ja käyttää aurinkosuojaa jo nyt kevään ensi säteisiin.
Aurinko on pahin ihoamme vanhentava tekijä, ja aurinkosuojalla voit taistella tätä ennen aikaista rypistymistä vastaan.

Hoitolalle on tullut muutamia aurinkotuotteita myyntiin, joten tule hakemaan omasi.
Tervetuloa.