Karva

Käsitellään aihetta karva. Mikä karva on, mikä sen tehtävä on, karvan kasvu, miten ne voi poistaa. Kun ymmärtää kyseiset asiat pystyy helpommin löytämään itselleen sopivat tavat poistaa karvoja ilman iho ongelmia.

Ensiksi karva on sarveis aineesta muodostunut ulkonema ihollamme. Karvalla on karva tuppi joka sijaitsee ihomme alimmassa kerroksessa veri nahassa, josta se kasvaa pikkuhiljaa kohti ihon ulointa kerrosta ja sen yli.

Karvojen tehtävä on suojata ihoamme, säädellä ihon lämpötilaa ja estää roskia esim menemästä silmää. Karvoja on lähes kauttaaltaan kehossamme, lukuun ottamatta kämmeniä ja jalkapohjia. Pientä vaaleaa karvaa joka peittää koko kehomme kutsutaan velluskarvaksi.

Karvalla on kolme kasvuvaihetta, ja kaikkien kasvuvaiheiden läpikäymiseen menee noin kolme kuukautta. Hiukset ovat tässä poikkeus, niiden yksi kasvukausi voi olla vuosia.
Ensimmäisessä vaiheessa karvatuppi alkaa muodostaa sarveis aineesta karvaa karvatupessa. Näin karva kasvaa pituutta ja lopulta työntyy ihon läpi. Uutta karva ainesta muodostuu karvatupen pohjalla ja vanhin karva aines on ihomme ulkopuolella näkyvä karva, eli näkemämme karvan pää on vanhin osa karvaa.
Toisessa vaiheessa karva on saavuttanut tavoite pituutensa ja lopettaa kasvunsa. Tässä vaiheessa karva ei enää kasva mutta on kiinni vielä karvatupessa.
Kolmannessa vaiheessa karva irtoaa karvatupesta ja putoaa pois. Tämän jälkeen karva tuppi lepää hetken ennen kuin aloittaa taas kaiken alusta. Tässä vaiheessa karva voi myös jäädä karva tuppeen ja työntyä ulos vasta uuden karvan kasvaessa.

Eli tästä johtuen esimerkiksi kun ajelet karvasi niin että katkaiset karvan ihon pinnalta, karva jatkaa kasvamistaan ja työntää lisää karva ainesta tupesta muutamassa päivässä. Siksi joudut ajelemaan itsesi lähes joka toinen päivä.
Joillain onnekkailla tämä kasvu rytmi on hitaampi, tai yksinkertaisesti karva on hyvin hentoa ja hienoa, jolloin sen uudelleen kasvua ei erota kovin selkeästi. Suurimmalla osalla meistä kuitenkin on vahvempaa karvaa joka näkyy selvästi jaloissa käsivarsissa, intiimi alueella ja kainaloissa.
Miesten karva peite on usein paksumpi ja selkeämpi joka johtuu vahvasta testosteronin tuotannosta.

Kun poistamme karvan juurineen poistamme myös karvatupen sisällä olevan osan karvaa. Tällöin karva joko lakkaa kasvamasta hetkellisesti tai tupella menee ainakin kauemmin tehdä karva joka ulkonee taas näkyväksi.
Juurineen poistaminen usein vaurioittaa karvatuppea jolloin uusi karva kasvaa hennompana. Juurineen poistaminen voi jopa tappaa karvatupen kokonaan, mutta vain hyvin systemaattisella ja säännöllisellä vuosia kestäneellä sokeroinnilla voidaan päästä tähän tilanteeseen.

Miksi sitten esim joskus iholle tulee ongelmia kun poistamme karvoja?

Voimakas kuorinta mitä lähes kaikki karvanpoisto menetelmät tekevät voi aiheuttaa osalle ongelmia. Joskus myös esim likaisella terällä ajelu voi aiheuttaa iho tulehduksia.
Ihon pinnan kuivaminen voi estää uutta karvaa pääsemästä uloimman iho kerroksen läpi ja se kasvaa sisään.

Intiimi alueella karvan tarkoituksena on myös ylläpitää kosteutta, jolloin puuttuva kosteus voi kuivattaa ihoa tai laittaa kehon erittämään talia kosteuden korvikkeeksi.


Hankaus ja paine aiheuttavat myös usein ongelmia kasvavalle karvalle jolloin karvatuppi voi tulehtua tai karva voi kasvaa ihoon sisään.

Jos koet karvojesi poistossa ongelmia suosittelen aina kokeilemaan sokerointia. Kaikille sekään ei ole ratkaisu, mutta toimii suurimmalla osalla.
Myös tuote valinnat auttavat karvan poistossa, Makean puhdistus suihke sopii niin sheivaukseen sokerointiin kuin nyppimiseen puhdistus tuotteeksi ja karvanpoiston tuki tuotteeksi. Täydellinen tuote niille nuorille sheivauksen aloittaneille teineille.

Eli kaikki mukaan sokeroimaan sokerointi sunnuntaihin ja keskustelemaan karvoista.
Tervetuloa